Księżniczka Walii (łać.Polytelis alexandrae)
![]() |
Wygląd papużki Księżniczki Walii. Samczyk ma różowe czoło, potyliczne i podgardle. Oliwkowozielonego koloru są skrzydła papużki, a trawiastozielone są pióra pokrywowe. Pierś i cały spód są szarozielone, nogawki różowe. Środkowe lotki są oliwkowozielone , boczne zaś zielone z różowym obrzeżem. Czerwonego koloru jest dziób, szaroróżowe nogi. Samiczka jest podobnych barw jak samiec ale mniej intensywna. Samiczka ma krótszy ogon od samca oraz posiada szafirowe czoło. Młode pisklaki Księżniczki Walii za młodu są podobne do matki, ich upierzenie trwa 10 miesięcy. Księżniczka Walii ze względu na jej smukłą i proporcjonalną sylwetkę, oraz harmonijne upierzenie należy do najbardziej eleganckich ptaków. Długość ciała około 40 cm.
Warunki chowu:
Dla tego ptaka podobnie jak dla innych papug potrzebna jest duza, dużo przestrzeni ponieważ papużka Księżniczka Walii potrzebuje dużo ruchu, by nie stracić kondycji. W malej klatce papużka robi się posępna i jej upierzenie staje się mniej atrakcyjne. Woliera musi być zadaszona oraz zaopatrzona w budkę noclegową. W dużej i przestrzennej wolierze możemy umieścić ptaki rożnego gatunku , ponieważ papużka Księżniczka Walii dobrze z nimi współżyje. Księżniczka Walii jest odporna na zmiany atmosferyczne, zimą wytrzymują spadek temperatury do -10 ° C, ale nie konieczne jest to żeby długo przebywały w takich niskich temperaturach powietrza.
Pokarm papużki Księżniczki Walii. Są to nasiona prosa, słonecznika, kanaru, owsa, lnu, trawy i konopi. W temperaturach około 20 ° C można podawać papużką karmę jajeczną. W temperaturach niższych papużka Księżniczka Wali chętnie zjada biszkopty, suchary, czerstwą bułkę. Przepadają także za marchwią, rzeżuchą , mleczem, szpinakiem i rdestem. W czasie zimy i jesieni podajemy papużką wodę z rozpuszczoną multiwitaminą lub polfamiksem. Papużki lubią się kąać w pogodne dni, więc dostarczamy im codziennie płytkie naczynie z czystą wodą.
![]() |
źródło: http://www.ptakiozdobne.pl/187_Ksiezniczka_Walii.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz